Image default
Business

Ontdek de Verborgen Schatten van het Frozen-themagebied in Hong Kong Disneyland: Onthuld door een Nederlandse Ontwerper!





Een Nederlander ontwerpt nieuwe Frozen-themawereld in Hong Kong Disneyland

Een Nederlander ontwerpt nieuwe Frozen-themawereld in Hong Kong Disneyland

Een gloednieuwe Frozen-themawereld in Hong Kong Disneyland werd ontworpen door een Nederlander. Disney-imagineer Michel den Dulk, die eerder werkte voor de Efteling en Europa-Park, hield zich de afgelopen jaren intensief bezig met het ontwikkelen van World of Frozen. Looopings sprak met Den Dulk tijdens een bezoek aan het Aziatische Disney-resort, kort na de officiële opening.

De ontwikkeling van World of Frozen

Den Dulk woont tegenwoordig in Californië, waar hij werkzaam is als creative director bij Walt Disney Imagineering. Hij kreeg de opdracht om het koninkrijk Arendelle, bekend van de wereldberoemde Frozen-films, tot leven te wekken in Hong Kong Disneyland. Zo ontstond een bergachtig havendorpje met een kasteel, attracties, horecagelegenheden, een souvenirwinkel en een interactieve voorstelling. De realisatie nam maar liefst zeven jaar in beslag.

Een project in het Amerikaanse Disney-park Epcot vormde het startpunt. Daar werd het bestaande Noorwegen-paviljoen in 2016 omgetoverd tot een Frozen-gedeelte. Den Dulk vormde bootjesdarkride Maelstrom (1998-2014) om tot Frozen Ever After. In Hongkong is Frozen Ever After ook de belangrijkste attractie, maar hier hoefde men geen rekening te houden met restricties binnen een bestaand gebouw.

World of Frozen bestaat uit twee gedeeltes, van elkaar gescheiden door een meer. Links bevindt zich het dorpje Arendelle, rechts is een bosgebied te vinden met achtbaan Wandering Oaken’s Sliding Sleighs.

Het ontwerp van de Frozen-themawereld

Hoe ontwierp Den Dulk de huisjes in Arendelle? Tekende hij simpelweg de decors uit de Frozen-films na? “Ik heb natuurlijk een map met screenshots ter inspiratie, maar de gebouwen in World of Frozen zijn niet noodzakelijk afkomstig uit de films. We bevinden ons hier in de buurt van Hongkong: een hectische metropool vol wolkenkrabbers. Het doel was om een charmant dorpje te creëren dat warmte en nostalgie uitstraalt, waar mensen tot rust kunnen komen.”

Den Dulk koos ervoor om enkele bekende elementen uit de films, waaronder een klokkentoren en het kasteel van Arendelle, te combineren met nieuwe gebouwen in Scandinavische stijl. Hij paste een trucje toe op het gebied van kleurgebruik. “Het zijn kleurrijke huisjes met unieke kleurenschema’s, maar je wil voorkomen dat elk huisje de aandacht trekt. Daarom hebben we alle kleuren vergrijsd: overal is wat grijs toegevoegd aan de kleurenmix. Dat zorgt voor eenheid en rust.”

Het kasteel van Arendelle werd bewust relatief klein gehouden. Bezoekers kunnen het bouwwerk niet betreden. Daar is een reden voor, zegt Den Dulk. In het hart van Hong Kong Disneyland bevond zich al een sprookjeskasteel, zoals in alle Disney-resorts. Toen het Frozen-project zeven jaar geleden werd opgestart, was dat kasteel nog opvallend klein. “Ik wilde niet dat het Frozen-kasteel het hoofdkasteel zou gaan overheersen”, zegt Den Dulk.

Op een later moment is besloten om het bestaande kasteel van Hong Kong Disneyland stukken groter te maken. Sinds 2020 torent de constructie 51 meter boven het park uit. Toch heeft de ontwerper geen spijt van zijn keuze. “Als we het Arendelle-kasteel op ware grootte hadden uitgevoerd, zou dat enorm veel oppervlakte innemen. Dat zou ten koste gaan van de variëteit aan locaties in het gebied, terwijl we juist zo veel mogelijk verschillende plekken wilden laten zien.”

Muziek, shows en easter eggs

Muziek speelt een belangrijke rol in World of Frozen. Op de achtergrond klinken voortdurend instrumentale versies van bekende nummers uit Frozen en Frozen II. Daarnaast bevat World of Frozen verschillende easter eggs: verborgen knipogen. Voor oplettende fans zijn er verwijzingen naar andere Disney-parken en attracties te vinden.

Toekomstplannen

In Hongkong zit het werk van Michel den Dulk erop. Zijn volgende grote project wordt binnen enkele jaren opgeleverd in Disneyland Paris, als daar een vergelijkbaar Frozen-gebied opengaat. Van kopiëren en plakken is geen sprake. “Overal moet je rekening houden met wisselende factoren, zoals het bestaande landschap en de wensen van het publiek, waardoor Frozen overal weer anders is.”

Den Dulk heeft al ideeën voor de aanpassingen die hij in Parijs wil maken. “Parijs is natuurlijk niet bergachtig. We maken de brug over het water daarom hoger, zodat bezoekers neerkijken op het kasteel in plaats van opkijken tegen de bergen

Related posts

Waterpret in de problemen: waterbaan Chiapas in Phantasialand al een week gesloten!

Douglas Ross

Primeur: Eerste onderdelen van spectaculaire nieuwe achtbaan Walibi Holland gearriveerd!

Douglas Ross

Plopsa-pretpark in Duitsland slaat de handen ineen met gemeente voor spetterend waterparadijs!

Douglas Ross