Image default
Business

‘Geen sneeuw in de Alpen? Ontdek de Noordse skiparadijzen van Zweden en Noorwegen!’Alternatieven voor Alpen skigebieden: Zweden en Noorwegen

Alternatieven voor Alpen skigebieden: Zweden en Noorwegen

Door de opwarming van de aarde komen skigebieden in de knel. Skiërs malen er niet om. Reisorganisatie TUI biedt komende winter al een sneeuwzeker alternatief voor de Alpen: Zweden en Noorwegen.

Zorgen over de toekomst van wintersport

De onheilsberichten van klimaatwetenschappers spelen nu nog niet, volgens Arjen de Graaf van de Nederlandse Skivereniging. Maar dat de wintersport gaat veranderen is onmiskenbaar. Uit een recente studie in het tijdschrift Nature Climate Change blijkt dat klimaatopwarming het einde kan betekenen voor een kwart van alle Europese skigebieden. Eens in de twee jaar is er dan geen sneeuw en is het te warm om kunstsneeuw te produceren.

Veranderingen in skigebieden

De Graaf bevestigt dat de klimaatverandering vooral invloed heeft op lager gelegen skigebieden, zoals de Vogezen, de Jura en Winterberg. Deze gebieden zijn al bezig met de omschakeling naar zomerse activiteiten. Sommige skigebieden halen al meer dan de helft van hun omzet uit de zomermaanden. In Winterberg zijn er bijvoorbeeld veel mountainbikers en wandelaars. Ook in de Alpen is het sinds corona druk in de zomermaanden.

Sneeuwzekere bestemmingen

Reisorganisatie TUI merkt op dat de wintersportboekingen naar traditionele skigebieden nog steeds goed gaan. Maar ze bereiden zich wel voor op andere tijden. Komende winter vliegt TUI naar skigebieden in Noorwegen en Zweden als alternatief voor de Alpen. Er worden eigen vluchten aangeboden naar Scandinavian Mountains Airport, gelegen op de grens van Noorwegen en Zweden. Dit biedt vooral families en beginnende skiërs een sneeuwzekere wintersportvakantie, met rustige pistes en leuke excursies zoals sneeuwscooter- en huskytochten.

De toekomst van wintersport

Hoewel de opwarming van de aarde een bedreiging vormt voor skigebieden, laten wintersporters en ondernemers zich niet tegenhouden. Transavia vliegt al langer op Scandinavian Mountains Airport, dat is gebouwd door bedrijven die actief zijn in de wintersport. Klimaatwetenschapper Samuel Morin noemt de problemen van lagere skigebieden ‘een nicheprobleem in het licht van klimaatverandering’. De Graaf is het daarmee eens en vindt dat wintersport uiteindelijk een bijzaak is in vergelijking met andere uitdagingen waar de mensheid mee te maken heeft.

Wat vind jij van deze ontwikkelingen in de wintersport? Laat je reactie achter!

*Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst.*


Related posts

Europarlementariërs belanden per ongeluk in magisch Disneyland Paris!

Douglas Ross

Herboren Dragonwatch: Verbeterde Ritbeleving bij de heropening van Toverland!

Douglas Ross

Waarom de Slagharen-film van De Bellinga’s zoveel kritiek krijgt: Verschrikkelijke mensen?

Douglas Ross