Image default
Business

Tikibad van Duinrell: 40 jaar een waterparadijs van formaat!
Duinrell viert 40e verjaardag van het Tikibad

Duinrell viert 40e verjaardag van het Tikibad

Duinrell staat stil bij de veertigste verjaardag van het beroemde Tikibad. Het subtropische zwemparadijs in het Wassenaarse attractiepark opende vandaag precies veertig jaar geleden, namelijk op 19 april 1984. Eigenlijk was het overdekte waterpark al vanaf dag één een succes.

Financieel risico

De bouw van het Tikibad betekende destijds een groot financieel risico. Het was een prestigeproject van graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt, de grondlegger van het hedendaagse Duinrell: hij regelde de bouw, de vormgeving en de financiën helemaal zelf. Er werd geld geleend van de bank om de realisatie te kunnen bekostigen.

Uiteindelijk was voor het neerzetten en inrichten van het complex 6,5 miljoen gulden nodig, zo’n 3 miljoen euro. Het riskante plan van de graaf pakte goed uit: al in september 1984 noteerde Duinrell de 300.000e Tikibad-bezoeker. Gemiddeld kwamen er 2143 badgasten per dag.

Populair waterpark

Het overdekte waterpark met onder andere een golfslagbad, fonteinen, whirlpools, solarium en sauna was meteen een groot succes. “Omdat men eerst een kaartje voor het recreatiepark moet kopen om het bad te kunnen bezoeken, is in vergelijking met vorig jaar het aantal bezoekers aan Duinrell vrijwel verdubbeld tot meer dan een miljoen,” aldus Dagblad Trouw.

Groei en ontwikkeling

Hugo van Zuylen van Nijevelt overleed in 2018 op 87-jarige leeftijd, maar het Tikibad bleef groeien. In veertig jaar tijd steeg het aantal glijbanen van twee naar maar liefst 21 stuks, met een totale lengte van meer dan 1,5 kilometer. In marketingmateriaal wordt de trekpleister gepresenteerd als het “grootste waterpark van de Benelux”.

Bij het robijnen jubileum is de naamsbekendheid nog steeds torenhoog. “In Nederland is de term Tikibad synoniem geworden voor zwembad,” vertelt een Duinrell-woordvoerster. “Het bad is uitgegroeid tot een icoon, mede dankzij de uitbreidingen van de afgelopen jaren.” De laatste grote aanpassing was de komst van een buitengedeelte met vijf glijbanen in 2019.


Related posts

Eigenaren Duits pretpark Tripsdrill dromen van eigen darkride: Een Duistere Sensatie!

Douglas Ross

Rampzalige Wonka-flop: Organisator doet boekje open over geruïneerd leven

Douglas Ross

Helpen in Brabants dierenpark: een unieke ervaring voor 195 euro!

Douglas Ross