Image default
Business

Schokkende statistieken: 17 dolfijnen overleden in eerste levensjaar in Boudewijn Seapark

Ethicus Universiteit Gent: pasgeboren dolfijnen in Boudewijn Seapark hebben weinig overlevingskans

Verontrustende gegevens over sterftecijfers dolfijnen in Belgisch dolfinarium

Uit een hoorzitting over dierenwelzijn in het Vlaams Parlement kwamen verontrustende gegevens naar buiten over de overlevingskansen van pasgeboren dolfijnen in Boudewijn Seapark. Koen Margodt, ethicus bij de Universiteit Gent, heeft de sterftecijfers van het attractie- en dierenpark in Brugge onder de loep genomen.

In het Belgische dolfinarium wonen op dit moment zeven dolfijnen, waarvan drie in het wild zijn gevangen. Drie andere dieren komen uit een eigen fokprogramma en één dolfijn is afkomstig uit het Dolfinarium in Harderwijk, het Nederlandse zusterpark. Margodt heeft aandacht gevraagd voor het fokprogramma, dat een zware tol blijkt te eisen.

Van de 26 geboren dolfijnen zijn er op dit moment nog maar drie in leven. Maar liefst zeventien dolfijnen zijn gestorven tijdens hun eerste levensjaar. Dit sterftecijfer staat in schril contrast met de 70 procent dieren die in het wild de volwassen leeftijd bereiken.

Stress en frustratie bij dolfijnen in het park

Mariella Debille, dierenarts en vicevoorzitter van de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn, benadrukt dat er stress, frustratie en verminderd welzijn is waargenomen bij de dolfijnen in het park. Ze vraagt zich af waarom er zo halsstarrig wordt vastgehouden aan een concept waarbij zeer intelligente dieren met zelfbewustzijn een te zware prijs betalen. Seapark-directeur Lars van den Ham kwam tijdens de hoorzitting met andere argumenten om het park open te houden, zoals het behoud van banen en het plezier van kinderen.

Expert Debille hoopt dat de overheid snel ingrijpt om een einde te maken aan het gewetenloze winstbejag. Erwin Taets, pretparkkenner, meldt dat er in dierenparken en dolfinaria meer dolfijnen sterven dan er overleven, onder het mom van educatie en conservatie. Hij benadrukt dat dolfijnen die in gevangenschap worden geboren minder overlevingskansen hebben dan in het wild.

Boudewijn Seapark heeft dolfijnen niet nodig om te overleven

Taets en Debille pleiten voor het stoppen met het houden van dolfijnen in Boudewijn Seapark. Ze vinden dat het park zou kunnen blijven bestaan zonder de diersoort, door zich te richten op andere zaken. Jane Goodall, de bekende Britse biologe, heeft zich ook uitgesproken voor het stoppen met het houden van dolfijnen in het park.

Related posts

De dilemma’s van Efteling-abonnees: overstappen of blijven?

Douglas Ross

Toverland-ontwerper verrast superfan met unieke tatoeage

Douglas Ross

Kritiek op Afrikaans themagebied Phantasialand: Is het tijd voor verandering?

Douglas Ross