Image default
Business

Wat ging er mis bij Efteling’s Grand Circus Balancé? Een kijkje achter de schermen!

De Efteling schrijft 1,8 miljoen euro af vanwege schrappen nieuwe attractie

De Efteling heeft afgelopen jaar 1,8 miljoen euro afgeschreven vanwege het schrappen van een grote nieuwe attractie. Dit blijkt uit het meest recente jaarverslag van de Efteling. De plannen voor de familieachtbaan Grand Circus Balancé zijn definitief geannuleerd en dit heeft financiële gevolgen gehad voor het park.

Grand Circus Balancé zou een grote rollercoaster in circusthema worden, gelegen in de buurt van het Efteling Hotel. Het project was al in een vergevorderd stadium met tientallen ontwerpen en attractiebouwer Intamin die al bezig was met de engineering. Uiteindelijk heeft de Efteling besloten om het project stop te zetten.

Door de stikstofcrisis bleek het realiseren van de attractie niet haalbaar. De kosten die in de ontwikkeling van het project zijn gestoken, zijn nu terug te zien op de balans in het jaarverslag. Er is 1,8 miljoen euro afgeschreven vanwege de stikstofproblematiek, waardoor de attractie niet gerealiseerd kon worden.

Financiële specialist geeft uitleg

De informatie over de afschrijving komt naar buiten in een aflevering van de Efteling-podcast Kleine Boodschap, waarin Martijn van der Werf, financieel specialist bij de Efteling, uitleg geeft over het jaarverslag. Hij kan niet officieel bevestigen dat de afschrijving specifiek te maken heeft met de circuscoaster, aangezien het park het bestaan van het project nooit heeft erkend.

Van der Werf legt uit hoe een afschrijving op de balans in het algemeen werkt. Hij benadrukt dat er al kosten gemaakt worden in de beginfase van projecten, zelfs als deze nog niet uitgevoerd worden. Dit geldt voor projecten waarvan het voornemen is om ze uit te voeren, maar waar nog veel stappen gezet moeten worden.

De vergelijking wordt getrokken met het ontwikkelen van een nieuwe auto die uiteindelijk geannuleerd wordt vóór het productieproces. De kosten voor ontwerpen en technische tekeningen staan dan op de balans en moeten uiteindelijk verrekend worden.

Terug naar de tekentafel

Na het annuleren van Grand Circus Balancé zijn de ontwerpers van de Efteling terug naar de tekentafel gestuurd. Directeur Fons Jurgens heeft aangekondigd dat de bouw van een alternatieve invulling waarschijnlijk pas in 2027 zal starten. Tot die tijd investeert het park in de huidige attracties, met onder andere Danse Macabre in 2024 en het Efteling Grand Hotel en De Prinses op de Erwt in 2025.

Related posts

Waterbaan make-over: attractie krijgt facelift en wordt verlaagd!

Douglas Ross

Efteling onthult sprankelende upgrade van Aquanura: betoverende muziek en magische lichtshow!

Douglas Ross

Spannend nieuws: Walibi Holland bouwt aan spectaculaire nieuwe achtbaan!

Douglas Ross