Image default
Business

Waarom attractieparken geen speeltuin zijn voor wilde dieren
Nederlandse attractieparken en wilde dieren: een slechte combinatie?

Nederlandse attractieparken en wilde dieren: een slechte combinatie?

Vandaag heeft demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gereageerd op vragen van de Partij voor de Dieren over het houden van wilde dieren in Nederlandse attractieparken. Deze reactie komt naar aanleiding van commotie rond het Limburgse attractie- en dierenpark Mondo Verde.

In Mondo Verde, gelegen in Landgraaf, worden diverse wilde dieren gehuisvest, zoals leeuwen, tijgers, wolven, kamelen en panters. Sommige verblijven van de dieren bevinden zich vlakbij luidruchtige attracties, zoals een achtbaan en botsauto’s. Zowel de Partij voor de Dieren als minister Adema zijn van mening dat dit voor onnodige stress en angst bij de dieren zorgt.

Volgens minister Adema zouden dierentuinen zich moeten richten op de dieren zelf, conservatie en educatie. Een focus op vermaak voor bezoekers, bijvoorbeeld door de bouw van attracties, sluit volgens hem niet aan bij de maatschappelijke taak van dierentuinen.

Daarnaast benadrukt de minister dat attractieparken geen geschikte omgeving zijn voor wilde dieren, omdat dit niet overeenkomt met het nabootsen van een natuurlijke leefomgeving voor deze dieren. Het concept van Mondo Verde krijgt dan ook geen goedkeuring van Adema.

Het dierenwelzijn in Mondo Verde staat de laatste tijd onder een vergrootglas. Uit informatie van het ministerie blijkt dat er de afgelopen jaren meerdere misstanden en overtredingen hebben plaatsgevonden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beraadt zich momenteel op vervolgstappen naar aanleiding van een recent inspectierapport.

Hoewel er in Nederlandse attractieparken wilde dieren worden gehouden, zijn er ook parken die ervoor kiezen om dieren en mechanische attracties gescheiden te houden. Zo heeft Wildlands Adventure Zoo Emmen een dubbele achtbaan en een simulator, waar de dieren weinig van merken. GaiaZoo heeft onlangs afscheid genomen van een interactieve takeltoren en Apenheul heeft een carrousel verwijderd.

Minister Adema heeft vorig jaar ook kritiek geuit op het Dolfinarium in Harderwijk. Hij vindt dat dit park eigenlijk zou moeten sluiten omdat het zich momenteel niet aan de regelgeving houdt.


Related posts

Beleef magie van Disneyland Paris vanaf vip-plaatsen: vuurwerk en parade voor slechts 19 euro per persoon!

Douglas Ross

Ontdek de luxe van 90+ nieuwe Duingalows in Duinrell!

Douglas Ross

Angstaanjagende vernieuwingen onthuld: Screams in Avonturenpark Hellendoorn brengt horror naar een nieuw niveau!

Douglas Ross