Image default
Business

Revolutionair statiegeldsysteem: Efteling stapt vooruit in duurzaamheid vanaf 1 januari 2024
Efteling voert aanpassingen door in de strijd tegen plastic

Efteling voert aanpassingen door in de strijd tegen plastic

De Efteling gaat enkele aanpassingen doorvoeren om de strijd tegen plastic aan te gaan. Vanwege nieuwe regelgeving omtrent wegwerpplastic zal het attractiepark op maandag 1 januari 2024 een nieuw statiegeldsysteem introduceren. Alle wegwerpbekers in het park zullen worden vervangen door herbruikbare bio-bekers, vervaardigd van rietsuiker.

Bezoekers zullen 25 eurocent statiegeld moeten betalen voor deze bekers. “Deze bekers zijn volledig circulair”, legt een woordvoerder uit. Bezoekers kunnen de bekers meerdere keren gebruiken en kunnen ze daarna inleveren. “Ze zijn daarmee een stuk duurzamer dan de huidige bekers.”

De 25 cent wordt gezien als een stimulans om de bekers op de juiste manier in te leveren. Er zullen vijf automaten verspreid over het park en een bemand inleverpunt beschikbaar zijn waar bezoekers het statiegeld kunnen terugkrijgen. Deze locaties zijn ook geschikt voor petflessen en blikjes, waar eveneens statiegeld op zit.

“Met deze verandering willen we het gebruik van plastic en zwerfafval verminderen”, zegt de voorlichter. “Dit sluit mooi aan bij onze duurzaamheidsambities.” Tegelijkertijd zullen alle vormvaste verpakkingen worden vervangen, ook vanwege nieuwe wetgeving.

In de Efteling zijn momenteel op veel plaatsen donatiebakken te vinden waar lege blikjes en flesjes kunnen worden achtergelaten. Het statiegeld van deze items gaat naar Villa Pardoes. De bio-bekers mogen straks echter niet in deze bakken worden gedeponeerd. Het is de bedoeling dat de nieuwe inleverautomaten op termijn de mogelijkheid krijgen om statiegeld te doneren aan Villa Pardoes.

Vanaf 1 januari zijn wegwerpbekers en -bakjes met plastic in Nederland verboden voor consumptie op locatie. Dit geldt niet alleen voor pretparken, maar ook voor evenementen, kantoren, sportclubs en horecagelegenheden. De overheid wil dat herbruikbaar servies de norm wordt.

Bestel de exclusieve Looopings Podcast-pin via Pretparkwinkel.nl


Related posts

Spektakel in de Efteling: Aquanura-show gaat door ondanks bouwwerkzaamheden!

Douglas Ross

Recycleerplezier: Walibi Holland geeft statiegeld meteen terug via Tikkie!

Douglas Ross

Griezelige chaos: Gesloten attracties en uitpuilende wachtrijen bij Fright Nights in Walibi!

Douglas Ross