Image default
Business

Dolfinarium-diep duiken: een waterig avontuur of een illegale sprong?


Dierenactivisten die tijdens Dolfinarium-show in het water springen zijn strafbaar

Dierenactivisten die tijdens Dolfinarium-show in het water springen zijn strafbaar

Vandaag heeft de rechter geoordeeld dat dierenactivisten die tijdens een Dolfinarium-show in het water springen strafbaar zijn. Een dierenactivist heeft in juli 2022 de dolfijnenvoorstelling in het Harderwijkse park verstoord. De rechter heeft deze week de zaak behandeld, zoals gemeld door dagblad de Stentor.

De centrale vraag was of deze actie valt onder het demonstratierecht. Volgens de officier van justitie zijn de actievoerders te ver gegaan door het water in te gaan. “In ons land heeft men veel ruimte om te demonstreren, maar dit moet wel op een vreedzame manier gebeuren. Actievoerders mogen geen hinder veroorzaken en het protest mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken.”

De rechter is het hiermee eens. “Het vragen om aandacht voor onderwerpen is belangrijk, maar dit gebeurde niet op een vreedzame manier.” Bovendien was er sprake van huisvredebreuk. “Je entreeticket geeft je toegang tot het Dolfinarium, maar niet tot de bassins van de dieren.”

Daarom heeft de rechter geconcludeerd dat de verdachte schuldig is. De actievoerder, een 36-jarige Portugese vrouw die deel uitmaakt van de Vegan Strike Group, was niet aanwezig bij de uitspraak. Omdat ze geen strafblad heeft, krijgt ze alleen een voorwaardelijke geldboete van 300 euro.

Dolfinarium-manager Alex Tiebot heeft gereageerd op de uitspraak en zegt blij te zijn met het oordeel. “We respecteren het recht op vrije meningsuiting en protest, maar keuren deze vorm van actievoeren af vanwege de potentiële risico’s voor onze dieren en bezoekers. We hopen dat deze uitspraak anderen ontmoedigt om soortgelijke acties te ondernemen.”

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news.


Related posts

Smakenrad draait zijn laatste ronde: een bitterzoet afscheid

Douglas Ross

Beleef de Magie van Bellewaerde Kerst: De Betoverende Winteropening van Bellewaerde Park

Douglas Ross

Gert Verhulst onthult schokkende waarheid over gokspelletjes in pretparken: ‘Blijf er ver vandaan!’

Douglas Ross