Image default
Business

Felle woede: Branchevereniging dierentuinen start rechtszaak tegen kritische eigenaar

Europese branchevereniging voor dierentuinen woedend op eigenaar van Engelse dierenparken

De European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) is woedend op miljonair Damian Aspinall (63), eigenaar van Howletts Wild Animal Park en Port Lympne Safari Park in Groot-Brittannië. Aspinall uit regelmatig bikkelharde kritiek op dierentuinen, terwijl hij er zelf twee bezit. Dit heeft geleid tot een rechtszaak tussen Aspinall en EAZA, die plaatsvindt in Amsterdam.

Aspinall is tegen het houden van dieren in kooien en hoopt dat dierentuinen uiteindelijk tot het verleden zullen behoren. Hij vindt dat ze nauwelijks bijdragen aan soortbehoud en weinig educatieve waarde hebben. Dit standpunt heeft geleid tot interne klachten binnen EAZA, waardoor de parken van Aspinall voor twee jaar werden geschorst. Aspinall spande een rechtszaak aan en won, maar EAZA ging in hoger beroep.

Tijdens de rechtszaak legde Aspinall uit dat hij zijn mening op persoonlijke titel uit en dat het oneerlijk zou zijn om zijn parken daarvoor te straffen. EAZA beweert echter dat zijn uitspraken ingaan tegen de gedragscode van de organisatie, die voorschrijft dat alle leden en aan hen gelieerde personen de missie en visie van de organisatie moeten steunen. De rechter zal over twee maanden uitspraak doen in deze zaak.

EAZA is een organisatie waar ruim driehonderd dierentuinen bij zijn aangesloten, waaronder bekende namen als Artis, Diergaarde Blijdorp, Safaripark Beekse Bergen, Burgers’ Zoo, Ouwehands Dierenpark, Wildlands Adventure Zoo Emmen, DierenPark Amersfoort en Apenheul. Het hoofdkantoor van EAZA bevindt zich op het terrein van Artis, aan de Plantage Middenlaan.

Related posts

Nieuw spookhuis Geisterschloss bij Europa-Park: de eerste sneak peeks!

Douglas Ross

Branchevereniging omarmt gefaalde Floriade 2022: Ontdek de talloze voordelen!

Douglas Ross

Terug van weggeweest: de vernieuwde Efteling-speeltuin Kleuterhof!

Douglas Ross