Image default
Business

Chimpanseevallei: het nieuwe paradepaardje van DierenPark Amersfoort!

DierenPark Amersfoort opent nieuwe themawereld voor chimpansees

De chimpansees van DierenPark Amersfoort krijgen binnenkort drie keer zoveel ruimte. De dierentuin opent komende zomer een volledig nieuwe themawereld, de Chimpanseevallei genaamd, die gewijd is aan mensapen. Deze uitbreiding is de grootste investering in jaren voor het park, met een totale investering van 2,7 miljoen euro in het bouwproject van 1800 vierkante meter.

Het nieuwe verblijf

Het huidige chimpanseeverblijf bij de hoofdingang zal worden verplaatst naar een gloednieuw onderkomen aan de rand van het Dinobos. De voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart en de eerste palen zullen deze maand de grond in gaan. Het nieuwe gebied zal een groot, groen themagebied zijn met zowel een buiten- als een binnenverblijf. Voor kinderen zullen er klimroutes worden aangelegd, zodat ze kunnen klimmen richting de boomtoppen waar de chimpansees op ooghoogte te zien zullen zijn. Ook zal er een onderzoekskamp en een tribune worden gerealiseerd.

Educatie en soortbehoud

Naast de uitbreiding van de ruimte voor de chimpansees, speelt educatie een belangrijke rol in de nieuwe themawereld. In samenwerking met het Jane Goodall Instituut zullen bezoekers leren over de bedreigingen waar de chimpansees mee te maken hebben en hoe ze kunnen helpen. Het leefgebied van de chimpansees in Afrika wordt bedreigd door ontbossing voor landbouw en huisvesting.

Dankzij de extra ruimte in de Chimpanseevallei kan de chimpanseegroep groeien en mogelijk zelfs verdubbelen met nieuwe chimpansees uit andere dierenparken. Een grote groep is belangrijk voor de dynamiek en het welzijn van de dieren. Er leven al sinds 1961 chimpansees in DierenPark Amersfoort, maar het huidige verblijf dateert uit 1975 en was toe aan vernieuwing.

Verbeterde veiligheidsmaatregelen

Na een incident in november 2020 waarbij twee chimpansees ontsnapten en doodgeschoten moesten worden, heeft de dierentuin nieuwe veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Er zal een lockout-tagout-systeem worden gehanteerd in het nieuwe verblijf, waarbij bepaalde schuiven of deuren niet geopend kunnen worden voordat andere zijn gesloten. Verzorgers zullen eerst proefdraaien voordat de chimpansees arriveren.

Toekomstplannen

Na de zomer zal het huidige chimpanseeverblijf een nieuwe bestemming krijgen, maar de exacte plannen zijn nog niet bekend. Op korte termijn zal waarschijnlijk tijdelijk een andere diersoort of een nieuwe beleving worden geïntroduceerd. DierenPark Amersfoort blijft zich inzetten voor soortbehoud en bewustwording van de bedreigingen waarmee chimpansees te maken hebben.

Related posts

Hemels huiveren: ontdek de angstaanjagende nieuwe spookhuizen van Walibi’s Halloween Fright Nights!

Douglas Ross

Betoverende toevoegingen aan Disneyland Paris: Bevroren magie en Poeh’s avonturen – Ontdek de nieuwste attracties!

Douglas Ross

Disneyland Paris wint award voor waardeloze app: Een hilarische misser!

Douglas Ross