Image default
Business

Baanbrekend Masterplan 2050: Diergaarde Blijdorp gaat op avontuurlijke koers!

Diergaarde Blijdorp presenteert Masterplan 2050: nieuwe plannen voor de toekomst

Diergaarde Blijdorp, de 166 jaar oude Rotterdamse dierentuin, heeft deze week het Masterplan 2050 gepresenteerd. In dit plan wordt beschreven hoe het park er over enkele decennia uit moet zien. Een van de belangrijkste veranderingen is de focus op het redden van bedreigde dier- en plantsoorten. Blijdorp wil zich inzetten voor tien ernstig bedreigde soorten, waaronder de rode panda, de vleet en de Annam-waterschildpad.

Een nieuwe missie

Met het Masterplan 2050 heeft Blijdorp een nieuwe missie voor ogen. De dierentuin wil tien ernstig bedreigde dier- en plantsoorten redden. De rode panda, de vleet, de Annam-waterschildpad, de Rüppells gier, de kroeskoppelikaan, de Antilliaanse leguaan, de Aziatische olifant, het dwergnijlpaard, de doktersvis en de waterlelie Nymphaea thermarum krijgen daarbij speciale aandacht. Blijdorp hanteert daarvoor de nieuwe slogan “Together we bring nature back to life”.

De acht impactgebieden

Om deze nieuwe missie vorm te geven, zal Blijdorp het park opnieuw indelen in acht impactgebieden. Deze gebieden zijn: African Plains, African Jungle, Asian Corridors, Duurzame Noordzee, Caribbean Coast, Himalayan Peaks, Natuur Dichtbij en Last Resort. Elk gebied zal zich richten op specifieke dieren- en plantensoorten.

Veranderingen in het park

Naast de nieuwe indeling zullen er ook veranderingen plaatsvinden in het park zelf. Sommige delen kunnen min of meer in de huidige vorm blijven bestaan, maar krijgen wel een nieuwe naam. Andere delen zullen radicale veranderingen ondergaan. Zo zal het Aziëhuis mogelijk verdwijnen en zal het verblijf voor de Aziatische olifanten twee keer zo groot worden. In het Oceanium zal de nadruk komen te liggen op de Noordzee en de Caraïben, terwijl African Jungle een gigantische tropenhal wordt waar onder andere bongo’s, pantserkrokodillen, okapi’s en dwergnijlpaarden worden ondergebracht.

Een laagdrempelige ontmoetingsplek

Blijdorp wil ook de monumentale Rivièrahal renoveren en deze laten fungeren als een laagdrempelige ontmoetingsplek. Hier zullen lezingen en andere evenementen plaatsvinden. Daarnaast zal Blijdorp gebruik maken van nieuwe technieken, zoals augmented reality en virtual reality, om bezoekers bewust te maken van hun impact op het milieu.

Financiering en toekomstplannen

Blijdorp werkt momenteel aan nieuwe volières voor ara’s en ibissen. Hoe deze volières precies in het Masterplan 2050 zullen passen, is nog niet duidelijk. Het park wil de uitbreidingen bekostigen met subsidies, steun van fondsen en bedrijven. Blijdorp belooft zich ook meer in te zetten voor soortbehoud en natuurherstel wereldwijd. Directeur Erik Zevenbergen erkent dat het park nog een lange weg te gaan heeft. Hij schat dat op dit moment 80% van het publiek niet bezig is met de manier waarop de natuur onder druk staat. Blijdorp wil hier verandering in brengen en focust op het behoud van diersoorten en het creëren van een hoger doel voor dierentuinen.

Met het Masterplan 2050 heeft Diergaarde Blijdorp grote plannen voor de toekomst. Het park wil niet alleen een plek zijn waar dieren worden tentoongesteld, maar ook een actieve rol spelen in het behoud van bedreigde diersoorten. Met de nieuwe indeling en de focus op impactgebieden hoopt Blijdorp bezoekers bewust te maken van de urgentie van natuurbescherming.

Related posts

Smullen met stijl: unieke pins van jouw favoriete pretparksnacks

Douglas Ross

Ontdek Alles Over Het Nieuwe Efteling-boek van Paul van Loon: Danse Macabre – Het Begin!

Douglas Ross

Primeur! Disneyland Paris lanceert exclusieve VIP-ervaring voor Pirates of the Caribbean

Douglas Ross