Image default
Business

“Efteling Ontwerpcoördinator teleurgesteld door annulering attractie: ‘Echt verdrietig'” – Een kijkje achter de schermen van de Efteling!





De Efteling schrapt attractie Grand Circus Balancé

De Efteling schrapt attractie Grand Circus Balancé

De Efteling heeft onlangs de nieuwe attractie Grand Circus Balancé geschrapt, wat een flinke emotionele dreun betekende voor het projectteam. Jaap den Bleker, toenmalig ontwerpcoördinator, vertelt in een interview over zijn jarenlange betrokkenheid bij het plan om een gigantische lanceerachtbaan met circusthema te ontwikkelen aan de oostzijde van het park. Helaas is het project uiteindelijk in de prullenbak beland.

Den Bleker, die nu teamleider projectsupport is, werd onlangs geïnterviewd door de Efteling-podcast Kleine Boodschap. Daarin kwam ook het nooit gerealiseerde plan voor de circusachtbaan ter sprake. “Toen Symbolica opende, kregen we de vraag: willen jullie eens gaan nadenken over 2020?”, vertelt de Efteling-manager.

Op de ontwerpafdeling kreeg iedereen destijds de kans om met een voorstel te komen voor de uitbreiding. “Ik heb ook twee concepten gepitcht en het leuke was dat we verdergingen met de pitch waar ik op zat. Dus voor mij was het persoonlijk een heel betekenisvol project, waar ik tweeënhalf jaar aan heb gewerkt.”

De Efteling hanteert bij bouwprojecten verschillende fases, A tot en met E, waarin plannen steeds concreter worden. Grand Circus Balancé was klaar om gebouwd te worden, bevestigt Den Bleker. “We hebben het tot einde C-fase gebracht, dus uitvoeringsgereed. Productietekeningen lagen klaar.” De coaster zou gefabriceerd worden door het bedrijf Intamin uit Liechtenstein.

Uiteindelijk gooiden een beslissing van de Raad van State, de coronacrisis en de stikstofcrisis roet in het eten. Den Bleker vertelt over het teleurstellende moment waarop hij hoorde dat er geen goedkeuring kwam. Hij hoopte toen dat het later alsnog goed zou komen, maar dat bleek niet het geval.

Den Bleker benadrukt het unieke en vooruitstrevende karakter van het project, met een bijzonder achtbaanelement genaamd de Teeter Totter. Dit element zou treinen stilzetten op een draaiend en kantelend platform, als een balanceeract in een circus. Een deel van dit concept vormde uiteindelijk de basis voor de attractie Danse Macabre.

Danse Macabre, ook afkomstig van Intamin, heeft een vergelijkbaar ritsysteem met draaiende banken in plaats van een achtbaantrein. Ondanks de tegenvaller met Grand Circus Balancé, probeert Den Bleker nuchter om te gaan met dergelijke risico’s in het vak.

Conclusie

Het schrappen van de attractie Grand Circus Balancé heeft een grote impact gehad op het projectteam van de Efteling. Ondanks de teleurstelling blijft het team streven naar innovatieve en unieke attracties voor het park, zoals het succesvolle Danse Macabre. Risico’s horen bij het vak en soms gaan plannen helaas niet door, maar dat weerhoudt de Efteling er niet van om te blijven vernieuwen en verrassen.


Related posts

Ontdek de transformatie van Castello dei Medici: Het meest spookachtige attractie van Europa-Park!

Douglas Ross

De verborgen technologie onthuld: Het mysterie achter de haperende Toverland-attractie Dragonwatch

Douglas Ross

Nieuwe familieachtbaan bij Parc Astérix: een must-do voor 2025!

Douglas Ross