Image default
Business

Unieke onthulling: Toverland deelt zeldzame tekeningen van Efteling-ontwerper Ton van de Ven!





Efteling-legende Ton van de Ven en zijn bijdrage aan Toverland

Efteling-legende Ton van de Ven en zijn bijdrage aan Toverland

De naam Ton van de Ven roept bij veel pretparkliefhebbers direct herinneringen op aan iconische attracties zoals het Spookslot, Fata Morgana, Droomvlucht en Villa Volta in de Efteling. Deze legendarische ontwerper stond aan de wieg van deze geliefde attracties en wist generaties bezoekers te betoveren met zijn creativiteit.

Na zijn pensioen besloot Ton van de Ven om zijn expertise en passie voor pretparken te blijven inzetten. Zo werkte hij vrijwillig mee aan een uitbreidingsproject bij de concurrent: de Magische Vallei in Toverland. Dit Limburgse attractiepark opende de Magische Vallei in 2013, met attracties zoals de wildwaterbaan Djengu River en de spinning coaster Dwervelwind.

Tijdens de ontwerpfase kreeg hoofdontwerper Peter van Holsteijn van Toverland waardevolle hulp van Ton van de Ven. Samen werkten ze aan het creëren van een themagebied rond een eigen volkje met “herkenbare, levende gezichten”. Van de Ven maakte enkele nooit eerder vertoonde ontwerpen voor het project, waarbij hij in eerste instantie dacht aan een Peelvolkje genaamd de Veenrekel.

Van Holsteijn vertelt in een interview op de Toverland-website over het creatieve proces met Van de Ven. Inspiratiebronnen zoals koala’s en andere aapjes gaven het themagebied een exotische touch. Uiteindelijk resulteerde dit in de Dwervels, het eigen volkje van Toverland dat zich vandaag de dag in de Magische Vallei bevindt.

De hand van Ton van de Ven is nog steeds zichtbaar in de ontwerpen van de Dwervels. Met elementen die doen denken aan Efteling-figuren zoals de Laven en de bosgeestjes uit Droomvlucht, weet het themagebied een bijzondere sfeer te creëren. Het achtergrondverhaal van de Dwervels, die dichtbij de natuur staan en alles in balans houden, vertoont opvallende gelijkenissen met de verhalen uit de Efteling.

De creatieve inbreng van Ton van de Ven heeft dus niet alleen de Efteling, maar ook Toverland verrijkt met zijn unieke ontwerpen en ideeën. Zijn nalatenschap leeft voort in de betoverende wereld van attractieparken, waar zijn creativiteit en passie voor verhalen vertellen nog steeds voelbaar zijn.


Related posts

Spannende onthulling: De bouw van de nieuwe attractie in Duinrell is in volle gang!

Douglas Ross

“Efteling Ontwerpcoördinator teleurgesteld door annulering attractie: ‘Echt verdrietig'” – Een kijkje achter de schermen van de Efteling!

Douglas Ross

Ultieme VIP-ervaring bij Gardaland: Laat je verwennen voor 2700 euro!

Douglas Ross