Image default
Business

Draaimolen in de sauna: slimme truc om btw-verhoging te omzeilen?




Sauna eigenaar overweegt wellnesscentrum om te vormen tot pretpark

Sauna eigenaar overweegt wellnesscentrum om te vormen tot pretpark

Vandaag, 11.10 uur

Sauna’s moeten vanaf 2026 meer belasting gaan betalen: het kabinet wil dat het btw-tarief stijgt van 9 naar 21 procent. De maatregel geldt echter niet voor attractieparken. Dat bracht sauna-eigenaar Freek Naaktgeboren op een idee. Hij overweegt om van zijn wellnesscentrum Thermen Binnenmaas in ‘s-Gravendeel een pretpark te maken.

Naaktgeboren stelt zich strijdlustig op. Hij noemt het voornemen van de overheid een “onzalig plan”. “Hoe hoger de btw, des te meer mijn klanten kwijt zijn aan een paar uurtjes ontspannen. Want de prijs van hun kaartje stijgt.”

De sauna op papier omtoveren tot een attractiepark zou de uitkomst kunnen bieden. “Als deze btw-stijging er daadwerkelijk doorheen komt, en mijn advocaten daartoe mogelijkheden zien, zet ik gewoon een draaimolen op het parkeerterrein. Wie daarvoor een kaartje koopt, mag dan tegelijk gebruikmaken van een compleet dagje wellness op Attractiepark Naaktgeboren.”

Op die manier kan de sauna-uitbater gewoon 9 procent belasting blijven hanteren. Het is de vraag of het plan juridisch standhoudt, maar Naaktgeboren is vastbesloten om op zijn minst de mogelijkheden te onderzoeken. Hij krijgt steun van de Club van Elf. De branchevereniging voor Nederlandse dagattracties vindt de btw-verhoging sowieso geen goed idee.


Related posts

Ontdek de betoverende Franse brasserie van Disneyland Paris: Rosalie – een culinair avontuur!

Douglas Ross

Teleurstelling! Plannen voor Puy du Fou Meppel geannuleerd: Een nieuw Nederlands themapark ‘terug naar de tekentafel’

Douglas Ross

Safaripark Beekse Bergen onthult luxe nieuwe thuis voor twee diersoorten!

Douglas Ross